Bun venit!

Asociaţia ORANTE promovează cultura cu deschidere spre spiritualitate, arta şi cultura creştină, în scopul creării unor punţi cât mai fecunde dintre tradiţie şi modernitate, civilizaţie urbană şi rurală, Orient şi Occident, pentru îmbogăţirea şi activizarea profilului lăuntric al omului contemporan, confruntat cu cele mai rapide şi profunde schimbări din istorie.

Sustineti Asociaţia Orante, CUI 27018425, cont IBAN R042BTRLRONCRT0487550001, deschis la Banca Transilvania, Ag. Basarabia, Bucureşti, SWIFT: BTRLRO22


duminică, 6 septembrie 2020

ȘCOALA NU E O CARCERĂ A SANEPIDULUI!

Scrisoare către M.E.C. și M.S. 

Domnilor și doamnelor miniștri, stimați membri ai cabinetelor ministeriale,


Referitor la Ordinul comun al Ministerului Sănătății și Ministerului Educației și Cercetării nr. 1668/5298/2011 pentru aprobarea Metodologiei privind examinarea stării de sănătate a preşcolarilor şi elevilor din unităţile de învăţământ de stat şi particulare autorizate/acreditate, privind acordarea asistenţei medicale gratuite şi pentru promovarea unui stil de viaţă sănătos, 
postat pe situl oficial al M.S.:

În urma invitației lansate oficial la dezbatere publică a proiectului de act normativ, în numele Asociației culturale ”Orante”, pe care o reprezint, vă aduc următoarele propuneri, întrebări, comentarii și observații:

1. Cum se defineste "Situația epidemiologică speciala"?  Care este instanța medical-ştiintifică imparțială, ireprosabila dpdv etic şi al competenței profesionale şi neinfluențată politic, care este în drept să o definească? 

2 - Cum se face diferența dintre vaccinare şi imunizare - termeni folosiți destul de aleatoriu în proiectul de act normativ, părând în anumite cazuri că se confundă sau că unul îl integrează semantic pe altul? Imunizarea se face si prin sport, proceduri balneare, cu aport de vitamine și microelemente, prin ozonoterapie, meloterapie, terapie prin dans, alte practici de mișcare și alte tratamente alternative, prin rîs şi voie bună, socializare sănătoasă, consum de cultură și distracție de calitate, cultivarea prieteniei, armonie în familie: toate acestea cresc nivelul de dopamină și a altor hormoni cerebrali responsabili cu starea de bine, adică cu armonia fizico-psihică și implicit cu imunitatea. Intenționați, prin acest proiect legislativ, să aduceți o astfel de imunizare prin armonizare holistică a elevilor în sinergie cu personalul didactic și, de ce nu, cu părinții? În acest caz vă felicit și mă ofer să colaborez cu domniile voastre în acest proiect!  

Dar, totuși,  vă rog să definiți ce înseamnă in viziunea biministerială "imunizarea"? Sau "imunizarea" e un paravan lingvistic pentru vaccinare, de care se vorbește de numeroase ori în corpul proiectului legislativ? Vaccinare care - așa cum preconizează multe proiecte de lege și legi recent adoptate - ar urma să se facă în mod abuziv și forțat și cu ignorarea științelor medicale de ultimă oră, care contestă și pun sub semnul întrebării, cu argumente științifice solide, această metodă medicală care, ca orice metodă, își are indicațiile, dar și limitările ei? 

3 - Cum ați gândit izolarea elevului suspect de a fi contagios - formulă care se invocă nu o dată în ordin? E stipulata izolarea la domiciliu si cea la cabinetul medical al şcolii - pentru cît timp si în ce scop?  În vederea trimiterii elevului acasă, cu înștiințarea părinților si recomandarea de a se consulta la o unitate medicală specializată, eventual recomandata de personalul medical al şcolii? Ori pentru chemarea DSP și internarea copiilor suspecți în spitale? Cu sau fără acceptul părinților? Câte libertăți cetățenești și drepturi ale omului se încalcă cu asemenea măsuri? Într-un stat democratic sănătatea este un drept, iar tratamentele nu pot fi administrate cu forța și împotriva voinței cetățeanului. Medicina e un serviciu social, care trebuie făcut în regim de recomandare și în interesul pacientului, iar nu prin obligativitate. Nici școala, și nici spitalul, nu sunt și nu trebuie să fie lagăre de concentrare!

4 - Cetățenii României - si mă refer aici în primul rând la părinți - sunt oameni suficient de maturi, capabili să își gestioneze singuri starea de sănătate, pe a lor și a copiilor lor, într-o relație liberă, deschisă și responsabilă cu sistemul medical și să işi aleagă, în cunoștință de cauză, mijloacele de imunizare corespunzătoare, potrivite stării lor de sănătate, sensibilităților și predispozitiilor personale, care trebuie respectate, căci toate aceste lucruri ținând de libertatea persoanei. Comportamentul social în perioada ultimelor luni a dovedit această maturitate. 


În consecință, vă rog să prelungiți perioada de dezbatere a acestui ordin atât de important pentru societatea românească și să lărgiți mediatizarea și gradul de interactivitate a dezbaterii, prin invitarea unor specialiști independenți cu reputație în domeniu și mediatizarea largă a dezbaterilor de către presa de larg consum, mediatizare la care să aibă acces interactiv - fie și virtual - orice cetățean interesat. 

Nu uitați: copiii sunt viitorul acestei țări și al lumii! De modul cum îi creștem și formăm acum depinde în chip decisiv viitorul acestei lumi și al nostru! De modul cum îi vom deprinde acum să facă față provocărilor complexe și foarte alunecoase ale realității depinde modul cum vor gestiona ei, ca persoane adulte, aceste realități ale zilei de mâine, care vor deveni și mai dure și și mai complexe! 

Cu speranța unui civism autentic într-o Românie cu adevărat democratică și europeană, binecuvântată de Dumnezeu, liberă de comunism și de orice altă formă de dictatură,

Elena Dulgheru, critic de film, Președinte al Asociației ”Orante”

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu