Bun venit!

Asociaţia ORANTE promovează cultura cu deschidere spre spiritualitate, arta şi cultura creştină, în scopul creării unor punţi cât mai fecunde dintre tradiţie şi modernitate, civilizaţie urbană şi rurală, Orient şi Occident, pentru îmbogăţirea şi activizarea profilului lăuntric al omului contemporan, confruntat cu cele mai rapide şi profunde schimbări din istorie.

Sustineti Asociaţia Orante, CUI 27018425, cont IBAN R042BTRLRONCRT0487550001, deschis la Banca Transilvania, Ag. Basarabia, Bucureşti, SWIFT: BTRLRO22


marți, 18 august 2020

Pentru ca România să nu devină lagăr medical - Memoriu către Ministerul Sănătății

 Stimați membri si manageri ai Ministerului Sanatatii,
Ref. Hotărârea de Guvern care stabilește lista bolilor infectocontagioase pentru care se va face izolarea si separat lista unităților medicale în care se va face izolarea pacienților, completare a legii 136/2020 (legea carantinei)
E alertă la Guvern! Toţi medicii dintr-un spital important şi-au dat demisia. Oamenii sunt lăsaţi fără tratament


Asociația ”Orante” susține Memoriul Asociației ”Medici pentru consimțământ informat” pentru modificarea proiectului de HG referitor la lista bolilor infectocontagioase pentru care se instituie izolarea obligatorie a persoanelor, conform Legii 136/2020

Vă rugăm să stabiliți o dată concretă în care să puneți la dispozitie spatiu pentru o dezbatere publică reală si serioasa sau sa organizați o dezbatere publică online, cu data si ora precisă, anunțată din vreme (cu cel puțin 3-4 zile înainte) pe situl dvs la loc vizibil si pe alte situri de profil, care să fie bine mediatizată. 

Asociația ”Orante” este ingrijorată de faptul că in lista de boli infectocontagioase care ar urma să impună măsuri drastice de izolare forțată sunt incluse atât boli banale (precum gripa obișnuită), boli parțial eradicate, care nu au reprezentat niciodată un pericol major comunitar (precum scabila), alături de boli cu un nivel ridicat de periculozitate, precum și boli necunoscute.
Motivul îngrijorării noastre nu îl constituie numai lista bolilor, nici lipsa de argumentare a listei respective (de ca și cum toate acele boli ar fi devenit acum un pericol public, de care doar Ministerul Sănătății are știință), nici faptul că legea nu prevede organizarea unor structuri și protocoale clinice performante pentru fiecare boală infectocontagioasă cu grad mare de pericolozitate în parte (măsură care ar trebui să fie de primă urgență în cazul unui pericol real de acest fel), cât abordarea de tip forțat și discretionar a relației medic-pacient, în care celui din urmă i se suprimă libertatea de a-și alege tratamentul. Această abordare îi suprimă bolnavului dreptul de a hotarî singur asupra actului medical, iar obligativitatea in sine a actului medical alterează grav relația medic-pacient, care ar trebui să fie una de colaborare libera, deschisă, onestă si participativă, iar nu un raport de tip opresiv-carceral, impus de guvern și de instanțe medicale cvasi-militarizate. 
In această nouă optică guvernamentală, boala nu mai este considerată un prejudiciu, care ar trebui să reclame compasiune socială, protecția și asistența specializată a bolnavului, făcută cu empatie și profesionalism, ci boala devine o culpă, care trebuie amendată cu metodele cele mai drastice, iar bolnavul se transformă din pacient în potențial infractor!

Romånia este un stat european, aderenta la un model de civilizatie bazat pe democratie, respectarea drepturilor omului, omenie şi libertate, valori fără de care orice identitate națională, dar şi umană si personală este spulberată. 

Cu speranța că veti dovedi întelepciunea si buna credința în a adopta cele mai fericite soluții pentru binele acestei țări si pentru viitorul ei, 

Elena Dulgheru, Președinte al Asociației ”Orante”
http://asociatia-orante.blogspot.com/


--------------------------------
Notă: Personajele din poză (preluată de pe internet) nu au nici o legătură directă cu cele despre care este vorba în acest text.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu